Cum cumpar Comanda Contact

 

       In vara lui 2007 am incercat sa germinez seminte din 13 specii de palmier. Din punctul meu de vedere aveam conditii ideale. La locul de munca de atunci aveam o terasa care fusese inchisa cu policarbonat si care se transformase in sera :) in loc de sala de mese cum fusese gandita ( era mult prea cald vara asa ca au renuntat la idee ). In intervalul respectiv cu ajutorul unui termometru Min - Max am notat temperaturile care in timpul zilei daca nu dadeam drumul la aer conditionat sareau de 41 grade C iar cu aer conditionat la 32 - 39. Noaptea temperatura se mentinea intre 25 si 30 grade C.

       Pentru inceput am pus semintele la "inmuiat" in apa de la robinet pe care o lasasem in sticle 1 - 2 zile. Cu exceptia a doua specii: Archontophoenix alexandrae si Roystonea regia pe care le-am tinut 5 zile in apa, celelalte 11 specii (Chamaedorea elegans, Dictyosperma album, Dypsis lutescens, Phoenix canariensis, Phoenix roebelenii, Ptychosperma macarthurii, Sabal domingensis, Sabal minor, Trachycarpus fortunei, Washingtonia filifera, Washingtonia robusta) le-am tinut 3 zile schimbandu-le apa zilnic.

Am folosit doua metode: pastile de turba si turba in pungi Ziplock.

Pastilele puse in apa la hidratat

 

Pastile de turba. Le-am pus in tavite dupa care le-am pus in apa pentru a se imbiba. Dupa ce s-au umflat le-am lasat 24 de ore la zvantat.

Atat la pastilele uscate cat si la cele pregatite puteti obseva fanta in cae se pune samnata. 23.06.2007 data la care am semanat.

Samanta de Ptychosperma macarthurii ( binenteles ca nu am curatat-o cum ar fi trebuit :( )

Se poate vedea samanta in pastila

Samanta a fost acoperita tragand turba dispre margine catre fanta.

In pungi Ziplock am pus turba umezita si cate 5 seminte ( erau pungi de dimeniune 20 x 10 cm )

Deoarece vazusem metoda asta pe un site, le-am lipit de tavanul terasei. O idee foarte proasta, noroc ca multe dintre ele au cazut pana a doua zi :)) In cele care au ramas semintele nu au germinat. Cred ca temperatura la nivelul acoperisului era peste 45 daca nu chiar peste 50 grade C prea mult chiar si pentru palmieri.

Rezultate

Nu am facut poze la faza de pregatire dar puteti vedea aici ca am decupat tavitele cu pastile si le-am pus in pungi de gunoi pentru a nu pierde umezeala foarte repede. Aici puteti vedea un lot de Washingtonia ( ambele specii)

W. filifera germinta in punga. E de preferat sa se scota plantuta imediat cum a incoltit. Aici am intarziat putin transplantarea si aveau deja frunza maricica.

10.07.2007 - primele plantute trecute din tavitele pentru pastile de turba in ghivece de productie de 9 cm.

Succes.

       Tineti un jurnal in care sa treceti temperatura maxima si cea minima, exista termometre ca cel pe care il vedeti in fotografie care inregistreaza temperatura minima si maxima putand sa resetati aceste valori. Un astfel de termometru costa 24 RON (eu l-am luat de la Hornbach). Mai treceti in jurnal pas cu pas ce ati facut: cate zile ati tinut semintele in apa, ce metoda de germinare ati folosit, ce substrat.

Daca doriti ca si alte persoane sa beneficieze de experienta dumneavoastra imi puteti trimite datele voastre pe e-mail: daniel@greensystems.ro

 



 
 
site realizat de Daniel Zimbreanu