Articole Cum cumpar Comanda Contact
   Carti:
  Plante de apartament
  Plante de gradina
  Legumicultura
  Pomicultura
  Viticultura
  Daunatori, Ameliorare sol
  Apicultura
  Pasari
  Animale de curte
  Animale de companie
  Pesti
  Agricultura
  Silvicultura
  De facut in casa
  Medicina
  Diverse

 

Lista articole
Yucca
Cornelia Constantin - www.egradini.ro

      Originara din America Centrala (Mexic si Guatemala ), Yucca era folosita de populatia maya in urma cu 2000 de ani ca medicament si hrana. Ea a devenit din anii '60 foarte populara ca planta de apartament.
      Frunzele sunt dispuse sub forma de manunchiuri ca la palmieri, iar tulpina este acoperita de urmele frunzelor cazute si seamana cu un picior de elefant.
      In locurile natale, planta ajunge pana la 12 m inaltime iar diametrul manunchiurilor de frunze este intre 50 si 100 cm. La varietatea Y. elephantipes, pe care o cultivam in spatii protejate, frunzele arata ca niste panglici verzui cu varful moale avand uneori usoare nuante albastrui. Frunzele cresc aproximativ 20 cm pe an. Din cauza conditiilor de interior planta nu infloreste. Y. elephantipes se produce in doua variante: cu tulpina si fara. In cazul varietatii cu tulpina, inaltimea plantei depinde de marimea butasului folosit. Varietatea Y. aloifolia are frunze zimtate pe margini si sunt de culoare verde-cenusiu.
      Daca a fost plantata in gradini sau parcuri infloreste (la noi in tara) in luna august. Frecvent tulpina florala ajunge la 2 m. Florile arata ca niste clopotei cu cozi carnoase, sunt de culoare alb-crem si parfumate delicat. Ambele varietati prefera locuri insorite iar iarna este de preferat sa li se acorde temperaturi ceva mai scazute (10 gr. C). Varietatea Y. filamentosa impresioneaza si prin frunzele sale cu bordura crem, care la temperaturi mai scazute se coloreaza in roz pal.

      Solul in care va fi plantata Yucca trebuie sa fie compus din pamant de gradina, mranita si ingrasamant cu descompunere lenta, precum si nisip. Inmultirea se face fie prin seminte, fie prin butasi de rozete sau prin tronsoane de tulpina. Acest butas se inradacineaza intr-un amestec de turba cu nisip, se acopera cu o folie transparenta in care se dau cateva gauri si care se fixeaza pe un suport de sarma. Planta se pastreaza in acest fel pana se observa ca i-au crescut radacini solide si pana cand ii dau frunze tinere. Acest procedeu dureaza aproximativ 3 luni iar temperatura potrivita este de 22 grade C.
      Transplantarea se face la 2-3 ani primavara, in functie de ritmul de crestere al fiecarei plante. Din mai si pana in octombrie udarea se face de doua ori pe saptamana, atunci cand solul s-a uscat, iar in perioada racoroasa a anului se uda doar de 1-2 ori pe luna. Pentru evitarea brunificarii varfurilor se stropesc din cand in cand frunzele. Fertilizarea se face vara cu solutii speciale pentru plante cu frunze. In timp, pe masura ce planta imbatraneste, mai pierde din frunzele bazale dar din mijlocul rozetei cresc altele tinere de un verde crud. Planta trebuie ferita de umezeala, pentru ca aceasta produce putrezirea bazei si inmuierea rozetelor de frunze. Florile pot fi atacate de "paianjenul negru". Daca doriti sa obtineti un efect decorativ deosebit, combinati mai multe yucca de talii diferite in acelasi vas sau adaugati cactusi si euphorbii. Astfel o sa aveti in case un coltisor deosebit.

 

 

 

Arcticole
Plante decorative prin frunze
Bromelii
Chlorophytum
Colocasia
Dracaena
Yucca
Aechmea
Ferigi
Bonsai
Agave
Crassula
Crassula 2
Plante decorative prin flori
Anthurium
Bougainvillea
Fuchsia
Gloxinia
Orhidee
Saintpaulia
Spathiphyllum
Passiflora
Nerium
Strelitzia
Palmieri
Cycas revoluta
Rhapis
Fructe exotice
Citrice
Coffea
 
site realizat de Daniel Zimbreanu